Nu kan din skraldespand selv bestille tømning

Dansk teknologi bag nyt koncept, der via intelligent affaldsafhentning kan minimere udgifter og miljøbelastning i både erhvervslivet og det offentlige. Fremover skal skraldespanden selv sige til, når den skal tømmes.

Elektronikken sniger sig efterhånden ind alle steder, og nu er den også ved at liste sig ned i affaldscontaineren. Den danske virksomhed Wastecontrol ApS lancerer nu et afprøvet koncept, der via sensorer og dataopkobling kan eliminere overflødig tømning af affaldscontainere. Det til gavn for både pengepungen og miljøet.

Bag Wastecontrol står de to specialister Lars Kruse Ravnsbeck og Martin Jacobsen. De har begge flerårig ledelseserfaring fra affaldsbranchen, men har de seneste fem år drevet et konsulentfirma fokuseret på effektiviseringer og omkostningsbesparelser inden for affaldshåndtering. Sideløbende har de udviklet, modnet og testet konceptet Wastecontrol, der nu bliver lanceret.

“Efter omtrent tre års udviklingsarbejde kan vi nu lancere et koncept, som med et snuptag kan skære op til halvdelen af en virksomheds udgifter til affaldstømning bort. Det her har potentiale til at vende en hel sektor på hovedet. Begrebet disruption har nået affaldsbranchen,” siger Lars Kruse Ravnsbeck.

Enormt spild af ressourcer og penge

Wastecontrol-systemet består grundlæggende af sensorbokse og tilhørende serverbaseret software. Boksene er monteret i affaldscontainernes låg og systemet sender automatisk besked til vognmanden, når eksempelvis en virksomheds containere samlet set er ved at være fyldte. Det udgør en effektivisering. Det resulterer ganske enkelt i færre ture for vognmanden – til gavn for både virksomhedens og vognmandens økonomi samt for miljøbelastningen.

Det system skal ses i modsætning til, hvordan affaldsafhentning typisk fungerer i dag. Her har virksomheder og offentlige instanser faste aftaler om tømning af et antal containere. Det hvad end der er behov for det eller ej. Den skævhed udløser et enormt spild, forklarer Lars Kruse Ravnsbeck.

“Affaldshåndteringen udgør et område, hvor der i dag er et enormt spild af ressourcer. Vores erfaringer fra konsulentbranchen viser, at der er enorme muligheder for effektiviseringer, hvis man bare tænker sig om. Vi havde f.eks. en mindre virksomhedskunde, hvor vi eliminerede 90 procent af udgifterne til affaldshåndtering. Vi havde en stor kunde, som vi sparede for et millionbeløb. Det er ikke fordi potentialet mangler,” siger Lars Kruse Ravnsbeck.

Nøglen hedder lavpris

En udfordring er dog, at virksomheder og offentlige instanser ofte er tilbageholdende med at kaste penge efter noget så bagudvendt som affaldshåndtering. Det skyldes, at ændringer skal ske i samarbejde med den eksterne partner (vognmanden), og fordi gevinsten kan være svær at få øje på ved første øjekast. Derfor er Wastecontrol-konceptet baseret på afprøvet teknologi, gennemsigtighed og lavpris. Investeringen skal være begrænset og afkastet tydeligt.

“Det er jo ikke svært at se, at intelligent affaldshåndtering grundlæggende er en god idé – både økonomisk og miljømæssigt. Derfor er der også andre aktører, der ser med interesse på området. Men vi skiller os ud. Vores koncept er unikt,” siger Lars Kruse Ravnsbeck og tilføjer:

“Mens andre arbejder med større og investerinstunge koncepter, så er vi gået den modsatte vej. Vores system er billigt at implementere og gevinsterne nemme at konstatere. Wastecontrol forudsætter ikke, at vognmændene skal købe et nyt, dyrt IT-system. De kan få dataen, som de ønsker – de kan få den integreret i deres eksisterende logistiksystem, eller de kan få den pr. mail.”

Testet og prissat

Prismæssigt opererer Wastecontrol med et udstyrsdepositum og en abonnementsordning. Udgangspunktet er, at den månedlige udgift til en enhed (i form af en sensorboks) skal afspejle den typiske udgift til én containertømning. Derfor er den månedlige enhedspris 40 kroner.

Prissætningen er bl.a. valgt, så det hurtigt står klart for kunden, hvor meget der er sparet i form af færre containertømninger.

Det er lykkedes Wastecontrol at holde udgifterne nede ved at importere udenlandsk producerede komponenter og så samle dem manuelt i Danmark. Både hardware og software er udviklet i Danmark, og funktionsmæssigt er der et stort udviklingspotentiale.

FAKTA OM WASTECONTROL

  • Wastecontrol ApS producerer og sælger et fuldautomatisk affaldssystem målrettet virksomheder og offentlige instanser. Systemet sørger for, at containere kun bliver tømt, når de er fyldte. Det sker via en påmonteret sensor i containerlåget, en trådløs internetforbindelse og et bagvedliggende IT-system.
  • Wastecontrol ApS launcher tirsdag d. 3. maj sin hjemmeside og er parat til at levere udstyr og service fra august 2016. Prissætningen består af et udstyrsdepositum samt en månedlig abonnementsudgift på 40,00 kroner pr. opsat enhed. Selve monteringen er så simpel, at kunden selv kan vælge at gøre det.
  • Virksomheden Wastecontrol ApS udspringer af Lars Kruse Ravnsbeck og Martin Jacobsens konsulentvirksomhed Totalaffald ApS. Lars Kruse Ravnsbeck (57 år) er uddannet økonom og har bl.a. arbejdet som divisionsdirektør i Renoflex-Gruppen A/S. Martin Jacobsen (40 år) er uddannet cand.merc og har bl.a. arbejdet som salgschef i Renoflex-Gruppen A/S.
  • Wastecontrol ApS er et eksempel på, hvordan internetopkobling af dagligdagsgenstande kan skabe nye muligheder for udvikling og effektivisering. Fænomenet er også kendt under begrebet “The Internet of Things” (IOT).
  • Wastecontrol ApS er en del af det smartcity-testlaboratorium, som Københavns Kommune pt. lægger hus til, og som inkluderer IOT og Big data. Testlaboratoriet hedder CPH Solution Lab. Formålet er at få testet teknologimulighederne i bl.a. parkering, gadebelysning og affaldshåndtering. Wastecontrol bliver i den forbindelse bl.a. testet på Københavns Rådhus og på brandstationen på Vester Voldgade.