Sådan løser vi problemet med mangel på IT-specialister

Manglen på IT-specialister gør ondt på erhvervslivet, og konsekvenserne for samfundet kan blive store på sigt. Vi bliver nødt til at skabe en uddannelsesmæssig revolution, og den kan kun komme ét sted fra – nemlig nedefra.

Vi kan lige så godt erkende det. Vores uddannelsessystem har fejlet og i de kommende år kommer vi til at mærke konsekvenserne. Erhvervslivet skriger i dag desperat efter flere IT-specialister, og dem har vi ikke leveret. Det kommer til at gøre ondt.

Tiden er kommet til, at vi indser, at problemet ikke løser sig selv. Den lokkemad, vi hidtil har kastet ud foran de unge, har ikke været lækker nok til at få dem til at vælge IT-faget. Fremover blive vi simpelthen nødt til at sælge IT-budskabet langt bedre, og vi bliver nødt til at tænke IT ind i undervisningen i vores skoler og ungdomsuddannelser på en helt ny måde.

Der er brug for en uddannelsesmæssig revolution. Hvis vi som samfund formår at gøre IT til et attraktivt og grundlæggende værktøj – ikke bare en branchebetegnelse – så kan vi måske få flere af de kreative sjæle til at fordybe sig i det. Det er godt for samfundet – og det er nok heller ikke så dårligt for individet selv.

Problemet er reelt. Som erhvervsjournalist har jeg i årevis fulgt udviklingen i IT-branchen tæt. I forbindelse med udarbejdelsen af min nye bog ”Lær af de bedste” er det blevet tydeligt for mig, at vi har svigtet i vores uddannelsessystem, og at konsekvenserne kan blive store.

Enorm udfordring

Det er vigtigt ikke at forklejne problemet. Manglen på IT-specialister vil ramme os hårdt. Branchen vil lide under overophednings-symptomer, og det vil ramme innovationen. Et væld af gode ideer risikerer i stor stil at blive lagt i skuffen igen, fordi der ikke er kvikke hoveder nok til at folde dem ud.

Tal fra Erhvervsministeriet og Danske Regioner illustrerer problemets omfang. Om lidt over ti år vil vi mangle 19.000 IT-specialister i Danmark. Hver anden virksomhed oplevede sidste år problemer med at rekruttere IT-specialister – for fem år siden var det hver tredje.

Konsekvenserne er forudsigelige – vi har nemlig set dem før. For ti år siden var unge IT-virksomheder også ofte tvunget udenlands. Et eksempel fra min bog er softwarefirmaet Zendesk. Deres 1.700 arbejdspladser ligger i dag i overvejende grad i San Francisco.

Dengang var det manglen på risikovillig kapital, der pressede de lovende IT-startups ud af landet. I fremtiden bliver det manglen på IT-specialister, og konsekvensen vil være den samme: De nye virksomheder, job og skatteindtægter ender i udlandet.

Lige nu virker det som om, at beslutningstagerne står med hænderne i lommerne og trækker opgivende på skuldrene. Spørgsmålet lyder, hvad skal vi dog gøre, når de unge ikke selv vælger IT-faget? Svaret er, at vi skal skabe en revolution – nedefra.

IT er en indgangsdør

Vi skal på den ene side bliver langt bedre til at fortælle, hvad IT-faget reelt i dag er. Vi skal vise de unge, at moderne IT-virksomheder i dag er nogle af de mest spændende, dynamiske og kosmopolitiske arbejdspladser, man overhovedet kan forestille sig. Vi skal gøre det klart for de unge, at IT-kundskaber er en indgangsdør til nogle af de mest spændende fag og virksomheder i dag.

Det er desværre ikke det billede, vi har vist dem indtil nu. Undervisningsmaterialet på eksempelvis ungdomsuddannelserne er ofte baseret på virksomhedscases fra forrige årtusinde. Ikke et ondt ord om de ”gamle” virksomheder, men de har altså ikke meget til fælles med den nye generation af IT-iværksættere. Det er det, jeg forsøger at gøre op med i min bog, der bl.a. skal kunne bruges til undervisning.

Det vil være godt skridt fremad at gøre op med forældet undervisningsmateriale. Oven i det kan man satse langt mere på inspirerende virksomhedsbesøg og foredrag af f.eks. den nye generation af startup-stjerner. Men det er ikke nok. Vi bliver også nødt til at ændre vores syn på IT.

Vi skal tænke IT mindre som en branchebetegnelse og mere som et grundlæggende værktøj. Præcis som dansk retskrivning eller matematik er det. Altså et fagligt fundament, der gør, at man kan dygtiggøre sig inden for fagområder.

Vi behøver ikke at lære børn og unge, hvordan de bruger skriveprogrammer, regneark eller iPads. Det skal de nok selv finde ud af. Vi skal lære dem, hvad der ligger til grund for teknologien. Vi skal lære dem at kode applikationer og spil. IT skal gøres til en kreativ, lærerig leg allerede fra de første folkeskoletrin.

Ungerne elsker det

Det kan sagtens lade sig gøre. Det efterhånden landsdækkende koncept Coding Pirates er bare ét eksempel. Her går børn og unge til computerkodning som fritidsprojekt. Det udgør en kreativ eksplosion, og ungerne elsker det. Den slags eksempler kan vi lære af – og gøre en del af folkeskolepensummet.

Der er dog et stykke vej endnu. I dag får børn og unge oplevelsen af, at IT stadig er en underliggende supportfunktion, der ikke har meget at gøre med det, som IT også kan være: Nemlig en indgangsdør til nogle af de allermest spændende og givende udfordringer og job.

Vi skal holde op med at bekræfte klicheen om, at IT-specialister er nørderi med cola-flasker som bordpynt og pizzabakke som musemåtte. For intet kunne være længere fra virkeligheden. Det er den nye generation af startup-virksomheder, som jeg har bygget min bog på, klokkeklare eksempel på.

Hvis vi kan starte med at føre børn ind i IT-verdenen via leg og på den måde lære dem den grundlæggende ABC inden for IT, så kan vi bygge oven på i ungdomsuddannelserne. Det vil gøre dem interesserede. De er jo ikke dumme.

Revolutionen skal nok komme, men den skal komme nedefra for at slå igennem. Den skal komme fra de unge selv, og det er sådan vi løser udfordringen med mangel på IT-specialister.

Ovenstående er også bragt i Berlingske som kronik 24. november 2017